CBR info: extra examinatoren en motor- en brommerexamens bij CBR vanaf volgende week hervat

CBR info: extra examinatoren en motor- en brommerexamens bij CBR vanaf volgende week hervat

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) start vanaf volgende week weer met de praktijkexamens voor het motor- en brommerrijbewijs, maakte algemeen directeur Alexander Pechtold dinsdag bekend. Daarmee moet een begin worden gemaakt aan het wegwerken van de achterstanden die door de coronamaatregelen zijn ontstaan.

Het aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens bij het CBR is door de coronacrisis opgelopen tot meer dan 600.000, zo bleek eerder dinsdag. Jaarlijks neemt het bureau in totaal 1,5 miljoen van zulke testen af.

Het CBR was sinds het begin van de tweede lockdown in december 2020 al bezig met maatregelen om de eerder opgelopen achterstand in te halen. Inmiddels zijn die niet meer voldoende. Begin maart komt het CBR daarom met een voorstel voor nieuwe maatregelen, dat met het ministerie zal worden besproken.

Pechtold laat daarop weten dat de wachttijden voor praktijkexamens zonder extra maatregelen zullen oplopen tot zeker twintig weken. Het wegwerken van de achterstanden zal dan jaren in beslag nemen. De tweede lockdown loopt vooralsnog in maart af. Als daarna nog altijd geen examens mogen worden afgelegd, worden de problemen alleen maar groter, legt hij uit.

CBR wil extra examinatoren aantrekken, denkt ook aan gepensioneerden

Met het opstarten van de praktijkexamens voor motor en brommer (A en AM) moet een deel van de kandidaten die een achterstand hebben opgelopen, worden geholpen.

Daarnaast wil het CBR de komende tijd honderd examinatoren aantrekken. Pechtold denkt verder aan het laten overwerken van huidige examinatoren en de inzet van 67-plussers, die reeds met pensioen zijn, om achterstanden weg te kunnen werken.

“Daar is gelukkig ook belangstelling voor”, zegt Pechtold. Hij benadrukt dat alle mogelijke maatregelen nooit ten koste zullen gaan van de kwaliteit van de rijexamens. Die zullen bijvoorbeeld qua tijd niet korter worden.

Wel ziet Pechtold mogelijkheden om eventueel de tussentijdse toetsen of de rijexamens voor mensen met faalangst te schrappen.

De achterstanden bij de theorie-examens verwacht Pechtold tegen het einde van het jaar ingelopen te hebben.

Mededeling inzake coronavirus

Beste leerlingen, beste ouders,

Zoals gemeld in de persconferentie van dinsdag 23 februari mogen ‘we’ gelukkig vanaf woensdag 3 maart weer rijles gaan geven! Wederom zijn wij allen verplicht tot het dragen van ‘neus-mondkapjes en/of handschoenen’. Uiteraard stellen wij ook nu weer voorafgaand aan de rijles 2 controlevragen:

1. Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad?
2. Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of klachten van benauwdheid?

Wees eerlijk tegenover jezelf, maar ook tegenover ons, i.v.m. mogelijk besmettingsgevaar. Bij twijfel annuleer de les graag op tijd. Mochten wij twijfel hebben tijdens de les dan breken deze af en dan wordt de les ook in rekening gebracht. Aangezien wij sinds 15 december geen toetsen en examens hebben gehad krijgen die leerlingen die een afspraak hadden staan bij het CBR voorrang in de planning!

Alvast bedankt voor jullie begrip.

Met vriendelijke groet,
Team Rijschool Alexander
+