Motorlessen in Maarn

Kom en ervaar ook de vrijheid.

Leuk dat ook jij wil gaan motorrijden. Woon je in Maarn, dan kan je uiteraard bij ons terecht voor jouw motoropleiding.

Al meer dan 30 jaar beleef ik in Driebergen en omstreken heel veel plezier op de motor. Sinds 2011 ben ik auto- en motorinstructeur en bevoegd om jou op te leiden. Met zoveel ervaring kan ik je goed voorbereiden voor het examen voertuigbeheersing (AVB) en het praktijkexamen verkeersdeelname (AVD).

Leerlingen met een minimale leeftijd van 20 jaar kunnen bij ons terecht voor de motoropleiding. Je wordt dan opgeleid voor het A2 motorrijbewijs, de middelzware motor. Voor de zware motor (A) kan dat vanaf 21 jaar.

Via de links hieronder kun je meer informatie vinden over beide examens:

Previous slide
Next slide

Jouw lessen.

Vanuit Driebergen rijden we via Austerlitz richting Amersfoort. Vlak voor Amersfoort gaan we uiteindelijk naar Soesterberg. Daar aangekomen gaan we samen de bijzondere verrichtingen oefenen in voorbereiding op het examen voertuigbeheersing. Voor dit examen rijden we samen naar Utrecht waar een groot terrein is voor alle oefeningen. Omdat we telkens lessen van 2 uur plannen hebben we voldoende tijd om goed te oefenen, maar krijg je ook al rij-ervaring op de weg.
 
Dat rijden op de weg starten we ook vanaf de stalling in Driebergen waar de lesmotoren staan. We rijden door de verschillende dorpen in onze provincie zoals Driebergen, Doorn, Zeist, Maarn, Leersum, Bunnik, Odijk, Werkhoven, Langbroek, Cothen en zelfs Wijk bij Duurstede voor het rijden over de dijk naar Amerongen. Uiteraard rijden we ook in Leusden, Amersfoort en omgeving in voorbereiding op het praktijkexamen. Hierdoor raak je vertrouwt met onze “eigen” regio zodat je vol zelfvertrouwen ook in andere prachtige provincies, die ons land rijk is, heerlijk kan genieten van de vrijheid op 2 wielen. Voor het praktijkexamen verkeersdeelname rijden we samen naar het CBR in Leusden en je rijdt dan in Leusden, Amersfoort en omgeving.  

Code 80 op het A-rijbewijs

De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.

Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

Voor het praktijkexamen AVB (voertuigbeheersing) moet je geslaagd zijn voor het motortheorie-examen. Ben je dat niet, dan moet je jouw geldig militair theoriecertificaat tonen, of jouw geldig Nederlands rijbewijs B, A1, A2 of A automaat of jouw geldig EU-, EER- of Zwitsers rijbewijs B, A1, A2 of A automaat. 

Voor het praktijkexamen AVD (verkeersdeelname) moet je geslaagd zijn voor het motortheorie-examen.

Alleen als je al een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of de middelzware motor (A2) hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen.

Waar je op mag rijden

 • Motor van de categorie A1 
 • Driewielige motor van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielige motor van de categorie A (>15kW)
 • Motor van de categorie A1
 • Driewielige motor van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Motor van de categorie A
 • Driewielige motor van de categorie A (>15kW)

Voorbeelden

Ter verduidelijking, hierbij twee voorbeelden van het halen van het A-rijbewijs als je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs.

 1. Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Je haalt vervolgens op je 21e het A-rijbewijs (zware categorie) door het AVB en AVD-examen af te leggen. Je krijgt dan code 80 op je rijbewijs vermeld. Op het moment dat je in dit geval twee jaar het A2-rijbewijs bezit, dus op je 22e, vervalt code 80. Je moet dan wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente.
 2. Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Als je het A2-rijbewijs twee jaar bezit, haal je het A-rijbewijs (zware categorie) via het getrapte traject. Je krijgt dan geen code 80 op je rijbewijs vermeld.

Tarieven

 • Losse les per uur € 60,-
 • Examen bijzondere verrichtingen € 249,-
 • Examen verkeersdeelname € 299,-